HockeyNews
PLUS

SHL på väg mot smärtgränsen för uppskjutna matcher: "Ansvarsfullt"

(14823) Agenter och NHL-scouter stoppas/Hemlin
Bildbyrån

Publicerad: 29 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

SHL har tvingats skjuta upp 13 matcher den senaste tiden på grund av smittspridningen i lagen.

När nås smärtgränsen? Hur ofta testas spelarna? Tar SHL ett samhällsansvar?

HockeyNews.se har talat med SHL:s sportchef Johan Hemlin.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Luleås dubbelmöte med Rögle blev på torsdagen uppskjutet, vilket gör att 13 SHL-matcher på kort tid har blivit framflyttade och spelprogrammet börjat att bli tajt.


Många frågar sig om smärtgränsen snart är nådd eftersom det blir ett väldigt tätt matchande efter landslagsuppehållet som tar vid efter lördagens nu sönderhackade omgång.


I kväll spelas bara tre av de sju matcher i det ursprungliga spelschemat.


– Först ska man säga så här, att ju längre man kommer in i serien, desto mindre blir utrymmet att flytta matcher. Det som möjliggör det nu är att vi inte har någon CHL, säger SHL:s vice vd och sportchef Johan Hemlin till HockeyNews.se.


Champions Hockey League bestämde sig nyligen för att ställa in turneringen den här säsongen under den pågående coronapandemin.


– Vi har också möjlighet att spela i den internationella brejken och så finns det ett antal speldagar kvar. Än så länge är det luft i schemat och det bygger också mycket på att vi startade SHL i utsatt tid (19 september).


– När vi flyttar matcher är vi väldigt noggranna.


På vilket sätt?


– De medicinska teamen följer protokoll och riktlinjer fullt ut. Har vi misstanke om utbredd smitta, då flyttar vi matcherna. Det är ju så.


LHC har drabbats hårt av coronasmittan och har fått SHL-matcher uppskjutna. Laget har inte spelat sedan 17 oktober. Foto: Bildbyrån.


Och för att upptäcka coronasmittan krävs regelbunden testning av spelarna.


– Vi har växlat upp testerna och i och med det så hittar klubbarna en del fall också. Jag vill betona att det här också är frukten av ett noggrant och välorganiserat arbete av medicinska team, säger Johan Hemlin.


Hur ofta testas spelarna nu?


– SHL lägger ingen ribba där. Men SHL har härom dagen inhandlat ytterligare uppemot 1 500 tester som vi skickar ut till klubbarna.


Vilken typ av tester rör det sig om?


– Det är lite olika tester. Vi har tester som vi skickar till laboratorier och vi har snabbtester.


Och med snabbtest hur fort får man svar då?


– Det är väldigt snabba tester och går på under timmen. Men det är som ett komplement till övrig testverksamhet. Grunden är självkontroll och att du stannar hemma om du har symptom.


Det har funnits en ganska stor andel av covid-19-fallen där spelarna knappt märkt av några symptom. Av Djurgårdens fem fall av coronasmitta hade fyra spelare inte känt av symptomen nämnvärt.


Därför borde väl testandet vara oerhört betydelsefullt för att upptäcka smittan?


– Det är jättesvårt och att flytta matcher ställer till det för SHL och alla som är med i den här verksamheten. Just nu är prioriteringen att minska smittspridningen i samhället, därför tar SHL det ansvaret. Just att vi är noggranna, att vi följer protokollen. De medicinska teamen står i dialog hela tiden med varandra och har koll inom sina lag.


Både Leksand och Djurgården tillhör de coronadrabbade SHL-lagen. Foto: Bildbyrån.


Eftersom smittspridningen sker överallt i samhället kan det ske även inom SHL-hockeyn.


Går det att utesluta att lagen smittar varandra både internt och när de ställs mot motståndare?


– Den frågan får du nog ställa till smittskyddsläkarna.


Tar SHL ett samhällsansvar?


– Vi har riktlinjer som klubbarna följer fullt ut. Det är nummer ett. Och som jag säger, vi gör bedömningarna och i det här läget, ser vi en risk flyttar vi matcherna. SHL går i bräschen för att vi ändå tar ansvar när vi ser en riskfaktor i det här och vi har växlat upp testerna från och med den här veckan, säger Johan Hemlin.


– Nu får vi en paus nästa vecka, men jag tycker att det är ett ansvarsfullt agerande. Och jag vill lyfta de medicinska teamen som gör ett stort arbete.


Landslagsuppehållet kommer verkligen lägligt och det blir ett speluppehåll i SHL på tio dagar efter matcherna den 31 oktober fram till den 10 november.


– Jag kommer att ha ett telefonmöte separat med tränarna, materialförvaltarna och fyra spelare per lag. Det har jag kontinuerligt ändå, men inför omstarten så dels för att förklara läget, dels för att trycka på några punkter. Det kan finnas frågor ute i organisationerna också.


Om man skulle flytta matcherna i veckan efter uppehållet för att på så sätt skapa en lucka på minst två veckor skulle inte det hjälpa till att förbättra smittoläget ytterligare?


– Det är en medicinsk bedömning. Jag pratar med den medicinska föreningen väldigt ofta och det finns lite olika signaler man kan titta på.


Är det här något ni överväger?


– Nej, just den frågan har inte varit uppe.


Har ni fått någon klar bild över vad som hände i Linköping där 24 personer i och runt SHL-laget blev smittade?


– Nej, det har vi inte fått.


För närvarande finns det konstaterad smitta i Djurgården, Leksand, Linköping, Luleå och Skellefteå. Det är fem av 14 lag och 13 matcher har blivit uppskjutna.


– Vi har haft ett stort utbrott i Linköping och sedan har vi haft ett par utbrott som är av mindre karaktär, men där är det en koppling av att när du står inför en match kanske du har bekräftade fall, du har misstänkta fall, du inväntar testsvar. I vilket intervall har spelarna insjuknat? Det är det som gör att det blir en samlad medicinsk unik bedömning, säger Johan Hemlin.


LÄS MERLuleå drabbat av covid-19 – matcherna mot Rögle skjuts upp


– Det kan mycket väl vara så att i någon av de här (uppskjutna) matcherna så visade det sig efteråt att det inte var någon fara. Men det vet du inte när du gör bedömningen för den gör du i nuläget. Det är där som SHL tar det säkra före det osäkra.


Hur många konstaterade fall har det varit i SHL-lagen totalt sett?


– Jag har fått bra information, men det handlar även om individers integritet i de här fallen.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!